fredag 20 juni 2014

Charlotte Royale.

Trevlig midsommar!
Som vanligt när det är något som ska firas har vi gjort en tårta. Denna gången fick det bli en Charlotte Royale. Som vi har sett att vissa även kallar för Charlotte Russe, men vad vi förstår så heter tårtan egentligen Charlotte Royale, när ytterkanten består av rulltårta och inte kex. Denna tårta är rätt enkel att göra, men ser riktigt imponerade ut när den är klar. Vi behövde göra 3 rulltårtor till vår kaka, men bakade fyra. Hur många du behöver beror på hur stor form du kommer använda. Så gör en extra rulltårta än vad du tror du behöver.
Vi fyllde vår tårta med två olika fyllningar, en citronmelissfromage och en jordgubbsfromage. 


Till fyra rulltårtor behöver du:
6 st ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
2 msk vatten

ugn 250 grader

 Börja med att knäcka äggen och blanda ihop dem med strösockret tills äggsmeten blir fluffig.

Vänd sen försiktigt ned resten av ingredienserna.
Sen delar du upp smeten på fyra bakplåtspapper och sprider ut dem i en rektangel som är ungefär 30 x 20 cm. Ställ in en plåt åt gången i mitt av ugnen ca 3-4 min, eller tills de börjar bli lätt gyllenbruna. Det går fort! Så håll ett öga på plåten tills den är klar.

Direkt när du har tagit ut kakan så strör du över strösocker. Lägg över ett bakplåtspapper och vänd på kakan. Sprid över ett lager sylt och rulla ihop rulltårtan från långsidan.

Rulla in rulltårtan i plastfolie och lägg dem åt sidan så de får svalna.

Nu till fyllningarna, till dem behöver du:
5 gelatinblad
3 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vispgrädde
0,5 citronmellis
2 dl hackade jordgubbar
1 tsk vaniljsocker

Börja med att lägga gelatinbladen i blöt, ca 5 min. Smält sen gelatinbladen i ett vattenbad, och ställ åt sidan för att svalna.

Ta sen tre skålar. I ena skålen vispar du äggvitorna till ett hårt skum, i den andra vispar du äggulorna och strösockret tills det blir fluffigt och i den tredje skålen vispar du vispgrädden tills den blir hård.

Vänd ner gelatinen i skålen med äggulorna och sockret (vi insåg att vår skål var för liten, därför har vi bytt på bilden).

Vänd ner grädden.

Sist men inte minst vänd ner äggvitorna.

Dela upp smeten i två skålar. I den ena vänder du ner jordgubbshacket med vaniljsocker och i den andra finhackad citronmeliss. 

Plasta in en form med plastfolie. Vi använde en salladsskål, men då den hade "öron" var vi tvungna att fixa till den lite ;)

Skär sedan rulltårtan i skivor som är ca 1 cm breda. 

Täck hela formen med rulltårteskivorna och häll sedan i jordgubbsfromagen.

Sen toppar du med citronmelissfromagen. Täck hela formen med plastfolie och ställ in i kylskåpet. Helst över natten men minst tre timmar. 

När tårtan har fått vila skär du bort de delar av rulltårtan som sticker upp ovanför kanten på din form.

Skiva några bitar rulltårta och toppa formen med dem. 

Vänd sen tårtan på ett serveringsfat och dekorera, vi använde körsbär och citronmelissblad.

/Katja & Petra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar