onsdag 30 juli 2014

Päronkaka

Ibland händer det att man måste baka eller att laga något för att hinna ta tillvara något som annars skulle bli förstört. För mig var det päron! hade köpt en hel korg med päron. Som nu riskerade att bli förstörda om jag inte gjorde något med dem. Därför fick det bli en mjuk päronkaka.



Ingredienser:
50 gram smör
2,5 dl socker
3,5 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk mald kardemumma
1 dl mjölk
3 ägg
Ev 1 nyp salt, om du känner för det..
3 päron
1,5 dl rörsocker
Smör och ströbröd till form

Ugn 175 grader


Mät upp smöret och strösocker. Mosa ihop det till en gryning massa tillsammans med sockret.


Tillsätt mjöl, vaniljsocker, bakpulver och kardemumman. Jag använde mig bara av en tesked kardemumma. Det ger en väldigt mild smak av kardemumma. Vill du ha en starkare smak tillsätt en tesked till, men jag hade glömt köpa mald kardemumma när jag var i affären och kom på detta när jag var över hos pappa på en kopp kaffe. Men som så ofta lösta pappa detta, han hade hel kardemumma hemma som han mortlade åt mig och det blev 1 tsk. Så det fick helt enkelt räcka denna gången.


Knäck i de tre äggen och häll i mjölken. Vispa ihop allt till en slätt smet. Om det är någon som tycker det ser ut att saknas något från receptet, ja det saknas salt. Jag glömde helt enkelt tillsatta en nypa salt men resultatet blev bra trotts detta.


Smöra och bröa en ugnssäker form och häll över smeten i formen. Det gör inget om det ser ut som om det är väldigt lite smet. Päronen ska ju få plats :)



 Skala och kärna ur päronen. Dela dem på mitten och skiva varje halva i tunna skivor.


Vänd päronskivorna i rörsockret.


Fördela päronen i smeten. Det gör inget om päronen sticker upp från smeten, de kommer täckas under gräddningen.


Grädda kaka i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. När kakan är klar låt den svalna innan du vänder den på ett fat.


Avnjut kakan som den är eller med lite glass eller som på bilden med riktigt kall marsankräm.

/Katja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar