tisdag 2 september 2014

Äppelmos

För oss är det tradition att varje år göra äppelmos. Varje år gör vi en halv sats med vanligt äppelmos och den andra halvan försöker vi komma på någon rolig kryddning till. Årets specialkryddade äppelmos fick bli en variant med vanilj och chokladsmak.
Äpplen plockar vi utanför vårat barndomshem på ett ställe där det finns tre äppelträd som växer vilt. Årets skörd med äpplen var inte lika söta som de brukar vara. Men moset blev minst lika bra för det. Sockermängden till ert mos bestäms efter hur sött mos ni vill ha och hur söta äpplen ni använder. Så smaka av moset så ni får det som ni vill ha det. Vattenmängden kan också behöva justeras beroende på vilken äppelsort ni använder.

Till en sats med äppelmos:
2,5 kg Äppelbitar
ca 4 dl vatten
ca 1 dl socker

För att krydda en halv sats äppelmos (vill du krydda hela satsen dubbla ingredienserna):
2 msk vaniljsocker
1 msk kakaopulver


 Börja med att skala äpplena, rensa bort kärnhusen och dela resten i bitar.


Vår nya kastrull... Behöver jag skriva mer...
Lägg äpplena i en kastrull. Vi valde dock att redan här dela upp äpplena i två kastruller (slipper vi dela på satsen när vi ska smaksätta ena halvan).


Häll i vattnet i kastrullen och värm på medelhög värme.

Rör om då och då.


När äppelmoset har fått den konsistensen du vill ha rör du ner sockret och låter det bubbla med några minuter. Vill du bara ha vanligt äppelmos häller du upp moset i rena burkar och vänder burkarna upp och ned tills de har svalnat.


Vill du göra det smaksatta äppelmoset fortsätter du genom att blanda ner kakao och vaniljsocker. Häll sen upp i rena burkar som du ställer och svalnar upp och ner precis som i föregående steg.
Två färdiga burkar med äppelmos! Perfekt till mat, morgongröten eller bakning!

Mvh/Petra & Katja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar