söndag 19 januari 2014

Rotfruktsgryta med köttfärs

Nu börjar vi återfinna lugnet här, så därför har vi hunnit med att laga ett riktigt storkok i helgen. Perfekt variation till köttfärsåsen. Vill du så kan du självklart använda andra rotfrukter än dem vi har använt. Vi brukar alltid göra en stor sats när vi lagar denna grytan, eftersom den är perfekt att frysa och sen använda till matlådor, pizzor, lasagne eller varma smörgåsar. Så receptet idag räcker till ca 8-10 portioner, men du kan lätt halvera receptet om du vill göra färre portioner.



Ingredienser:
1 kg blandfärs
1/4 rotselleri
2 palsternackor
4 medelstora morötter 
1 gul lök
15 cm purjolök
2 st solovitlökar

1 msk worcestershiresås
3 st buljongtärningar
2 krm lökpulver
4 krm pasta basiliko
5 drag BBQ grill Mequite krydda (Santa Maria)
Tabasco, salt och peppar efter eget tycke
800 gram konserverade hela tomater av valfri sort
2,5 dl chilisås
3 msk vetemjöl
5 dl vatten
1 dl matlagnigsgrädde


Börja med att steka färsen. Hacka sen vitlöken och löken fint, slanta purjolöken och börja sedan terapiarbetet med att riva moroten, rotsellerin och palsternackan. Spara två morötter som du river ner på slutet i såsen.

När köttfärsen är genomstek tillsätter du grönsakerna. Om det blir torrt i  grytan tillsätt mer stekfett.

Lägg ner buljongtärningar, tillsätt kryddorna, tabasco och worcestershiresås. Stek allt på medelhög värme tills grönsakerna har blivit mjuka.

Rör i chilisås och de konserverade tomaterna.

strö över mjölet och blanda väl.

Tillsätt vatten och låt grytan koka lätt i minst 30 minuter, helst längre om du har möjlighet.

Blanda ner grädden..

..och i med resten av morötterna.

Servera! :)
/Petra & Katja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar