lördag 12 oktober 2013

Butternut - Curry

Vi har lovat er recept med butternut pumpa, som även kan kallas butternut squash. Här kommer det första receptet av tre, en curry. Vi måste medge att det blev lite väl kryddstarkt denna gången. Så gillar du inte stark mat, dra ner på kryddorna och ta bara häften eller en tredjedel. Men pröva! Denna curryn är jättegod och med massa nyttigheter.

Här kommer ingredienserna:

2 st Potatisar
140 gram Majs
1 st röd Paprika
1 st Butternut pumpa
1 st Gul lök
1 st Solovitlök
250 gram Småtomater
1 st Morot
1 st röd Chilipeppar
10-15 cm Purjolök
1 tsk Kanel
1 msk stark Curry
1 msk Mango Curry
1 tsk Rökt paprikapulver
1 tsk Gurkmeja
1 tsk Spiskummin
ca 5 dl Vatten
1,5 dl Matlagningsgrädde
Rapsolja

Eventuellt pitabröd till servering


Här delar Katja chilin, det är inget för fegisar som Petra ;) Börja med att dela chilin på mitten på en egen skärbräda.

Kärna ur chilin, var noga med att ta bort alla kärnor. Om du nu verkligen inte vill ha en redigt stark curry. Dela sen chilin på längden..


... och på tvären. Tvätta händerna noga efter du har skurit klart chilin. I bakgrunden ser ni hur vi har skurit löken och vitlöken. Det går bra att ni skär dem i stora bitar. Värm på olja i en stekpanna eller stekgryta.


Släng i hacket i pannan och låt det svettas på låg värme. Det ska inte få färg.

Dela pumpan. Visst har den fin färg!

Tag sen bort skalet. Vi tycker det är enklast med en potatisskalare, men det är en smaksak.

Kärna sen ur halvorna, men spara urgröpet! Kommer visa i ett inlägg längre fram vad ni kan göra med det.

 Dela pumpan i tärningar, som är ungefär 1x1 cm, skär paprikan i lite större bitar och halvera tomaterna. Ställ grönsakerna åt sidan en stund.


Häll nu på kryddorna i stekgrytan, rör ihop allt. Blir det torrt i pannan häller du på mer olja. Stek på kryddorna 2-3 minuter, det gör så att smakerna kommer fram ordentligt.

Häll sen på två-tre dl vatten, pumpan, paprikan och tomaterna.

Koka sen allt i 20 minuter eller tills pumpan är mjuk. Ser grytan torr ut tillsätt mera vatten.

Så här kul kan du ha med resterande ingredienser ;)

Tillbaka till allvaret, Strimla purjolöken, tärna potatisen och slanta moroten.

Ner i grytan med det med.

Tillsätt grädden och majsen, rör runt. Salta och peppra, och smaka av. Tillsätt mer vatten om det är lite vätska och låt allt sen bubbla tills potatisen är klar.

Klart, servera med friterade pitabröd eller ris.

/Petra & Katja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar