lördag 19 oktober 2013

Pumpapaj

Hoppas ni tyckte om gårdagens efterrätt. På Gekås var det full fart, blev lite handlande till köket, men mest saker känns det som vovvarna fick. Nu tar vi tag i det sista pumpareceptet. Idag blir det en god paj.

Detta behöver du till botten:
15 st digistivekex
2 msk socker
6 msk smör
20 gram mörk chocklad

Till fyllningen:
2 butternut pumpor
1 ägg
1 dl grädde
0,75 dl rörsocker
0,5 dl ljus sirap
1 nypa salt
2 tsk kanel
1 liten bit ingefära (ungefär 0,5x0,5 cm)
4-5 drag muskotnöt
3 st nejlikor

Ugn: 175 grader till pumporna 200 grader när du gräddar pajen


Börja med att dela pumporna på mitten och gröp ut kärnorna.


Lägg pumporna med snittsidan ner i en form med bakplåtspapper, ställ in mitt i ugnen (175 grader) 45 minuter eller tills fruktköttet är mjukt.


Fortsätt med att lägga digestivekexen i en plastpåse, och linda sen in dem i en handduk (då fångar du upp kexen ifall påsen skulle gå sönder).

Nu är det bara till att banka på..


..Färdig bankat.


 Riv chokladen, häll på sockret och smält smöret. Blanda ihop allt.


Tryck sen ut allt i en springform med bakplåtspapper i botten. Ställ svalt tills du är klar med fyllningen.



Dags för fyllningen! Låt pumporna svalna så att du inte bränner dig. Skala sen bort skalet (du kan höja ugnen till 200 grader nu).


Mosa sen pumpan med en visp.


Mortla ingefäran och nejlikorna.


Blanda ihop med pumpan, tillsätt kanel, salt, muskot och rörsocker.


Tillsätt grädde, ägg och sirap. Blanda ihop allt väl.


Häll ner smeten i formen och grädda i ugnen 50 minuter.


Pudra över florsocker och servera.

/Katja & Petra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar