fredag 18 oktober 2013

Kokta päron med hallonsås, färskt fikon och vaniljkesella

Just nu befinner vi oss på Gekås, men vi vill ändå ge ett något fredagssött. Detta är en fräsch efterrätt som inte alls är svår att göra. Hallonsåsen blir jättegod! Vill du kan du koka päronen hela med, men då får du göra mer sås.


Detta behöver du till två portioner:
1 msk hallonbalsamvinäger
125 gram hallon
0,5 dl rörsocker
0,5 dl vatten
2 fikon
1 päron
Vaniljkesella till servering



Häll ner socker, balsamvinäger och hallon i en kastrull och värm på.Spara några hallon till garnering.


På bara några sekunder har du en sås som ser ut såhär.


Skala och kärna ur päronen, dela dem så du får fyra klyftor. Lägg ner dem i såsen, låt dem bubbla med 3-4 minuter. Känn av lite då och då så de inte blir för mjuka. Ta sedan upp päronen och ställ övertäckta åt sidan, så de håller sig varma.


Sila hallonsåsen ner i en kastrull. Värm på och låt den stå och bubbla tills ungefär 1/3 återstår.


Dags att ta tag i fikonen. Dela dem tvärs över två gånger, skär dock inte hela vägen igenom.


Tryck ihop fikonen i botten så öppnar de sig som en blomma. Visst blir det fint?

Nu borde såsen vara klar! Såhär la jag upp efterrätten. Det vita är kesellan, hoppa inte över den, den bryter av så fint mot de andra smakerna.

/Petra & Katja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar