fredag 4 oktober 2013

Kanelbullensdag! Kanel och kokosbullar!

Om du behöver en anledning till att baka kanelbullar (det behöver inte vi), så har du en idag. Kanel-bullens-dag! Vi bjuder på två olika fyllningar, klassisk med kanel och den andra med kokos, våga pröva.
Bullar tar sin tid att göra, men det är väl värt det när du är klar. Perfekt att ha i frysen när det kommer främmande eller bara trycka i sig så många som det bara går medan de är nygräddade..


Till bulldegen:
150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
ca 15 dl vetemjöl

Smält smöret och häll i mjölken. Känn så att mjölken är fingervarm, om inte värm på vätskan lite på plattan. Smula ner jästen och häll i vätskan i din hushållsassistent eller en skål.

Häll i socker, salt och vaniljsocker i skålen.


Blanda sedan ner mjölet deciliter för deciliter tills degen inte klabbar mer, såhär ska det se ut.


Låt degen jäsa övertäckt 30 minuter (ställ inte degen kallt, då hinner den inte jäsa klart). 

Under tiden är det perfekt att fixa ihop fyllningarna.

Till kanelfyllningen:
1 msk kanel
1 msk vaniljsocker
1 dl strösocker
100 gram smör

Till kokosfyllningen:
0,5 dl riven kokos
1 msk vaniljsocker
1 dl strösocker
100 gram smör

Vill du bara använda en sorts fyllning till dina bullar dubbla ingredienserna.
Blanda alla ingredienserna i en skål, och mosa ihop dem med en gaffel.

När du är klar med fyllningen kavlar du ut hälften av degen.

Bre ut fyllningen på degen och vik den dubbelt. Skär sedan 2-3 cm breda remsor. Ta tag i ändan på varje remsa och vrid remsorna. Snurra dem sedan runt ett finger och vik in ändarna.

Låt bullarna jäsa i 30 minuter under en handduk (nu är det lagom att sätta på ugnen på 225 grader). 

När bullarna har jäst klart penslar du dem med ett uppvispat ägg. Bullarna med kanelfyllning toppar du med rörsocker, och de med kokosfyllning toppar du med riven kokos. Ställ in bullarna i  ugnen 7-8 minuter eller tills de är gyllenbruna.
Låt bullarna svalna av något innan du äter dem, vi vet att det är svårt. Men försök... ;)

/Katja &Petra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar