måndag 21 oktober 2013

Stuvad svartkål med lax

Ibland hittar man något nytt i affären som man inte har provat förut, vi hittade svartkål! Ärligt talat så har ingen av oss provat någon form av denna typ av kål tidigare så efter lite funderande så kom vi överens om att vi skulle stuva den. Till stuvningen passar det utmärkt med en bit lax och det blir en perfekt lunch.

Vi googlade även runt lite för att kunna ge er lite matnyttig fakta om svartkål som tydligen också kan kallas för palmkål. Den är en korsning mellan savojkål och grönkål. Mycket mer information gick inte att hitta.
Själva kan vi tillägga att den inte smakar något vidare rå, BESKT...
Men stuvad blev mycket mildare, och riktigt god.
Så våga pröva!



Detta behöver du till två portioner; 

Laxen
200 gram lax
Citronsaft från en halv citron
Svartpeppar
Lawrys

Stuvning
200 gram svartkål
3 dl vispgrädde
1,5 msk vetemjöl
1 st solovitlök
1 st liten lök
Salt
Peppar
Chiliflakes

Ugn 200 grader

Vi börjar med laxen, lägg den i en lämplig ugnssäker form.

Dela citronen, och pressa saften över fisken. Krydda sedan med peppar och Lawry's efter egen smak. Skicka in den i ugnen 15-20 min eller tills fisken är genomlagad.

Börja med stuvningen. Blanda ihop grädden och mjölet. Inga klumpar tack!

Skär lök och vitlök i skivor.

Smält lite fet i en stekpanna och lägg ner lök och vitlök. Stek dem tills de är mjuka, men de behöver inte få färg.

Lägg i kålen, och stek den mjuk tillsammans med löken. Det tog för oss ungefär 5-6 minuter.

Häll på vispgrädden. Rör runt tills det börjar koka upp, sänk värmen och låt bubbla ytterligare några minuter. Smaka med salt, peppar och chili flakes. Nu borde laxen vara klar.

Servera!

/Katja & Petra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar