onsdag 20 november 2013

Inlagda polkarödbetor

För ett tag sedan köpte vi polkarödbetor, de är så fina med sin ränder. Vi gjorde en snabbinläggning av dem som vi hade som ett av tillbehören till vår kalkonmiddag (ni kan läsa om det här).

Ingredienser;
3-4 polkarödbetor
0,5 dl honung
0,25 dl ättika
1,75 dl vatten
1 krm vitpeppar
2 krm ssalt
1/3 krm svartpeppar

Börja med koka de oskalade betorna i vatten. De får inte bli för mjuka utan det ska vara en viss motstånd när du sticker i dem med en provsticka. Vi kokade vår i cirka 20-25 minuter. Medan de svalnade gjorde vi lagen.


Mät upp honungen och häll i en skål. Tillsätt sedan ättikan och vattnet.


Mät upp kryddorna och tillsätt dem, Rör ihop lagen väll.

Nu bör betorna ha svalnat så pass mycket att man kan skala dem. Vi använde oss av en potatisskalare men givetvis kan man använda sig av en mindre kniv om man tycker det är lättare.

 Skär sedan betorna i skivor som är så jämna som möjligt. Visst är det fin färg på dem?

Lägg i betorna i lagen. Viktigt att lagen täcker betorna. Nu ska betorna står och gotta till sig i minst tre timmar. De ska stå kallt. De blir supergoda och det är ett vakert tillbehör.

Katja & Petra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar