lördag 16 november 2013

Risbollar med kyckling och ost

Här kommer något riktigt gott! Som vanligt om jag får säga det själv ;) Risbollar är den perfekta mysmaten, det är lite pill att tillaga dem, men det är de värt! Dessutom perfekt när du har rester från grillad kyckling, eller ris. Jag serverade dessa risbollar tillsammans med en tomatdipp, det receptet får ni imorgon. Men vill ni göra bollarna redan idag, så kan ni servera dem med sötsursås eller färdig tomatsås.

Detta är vad ni behöver till 5 bollar (på bilden är även ingredienserna till tomatsåsen med):
4,5 dl kokt kallt jasminris
1 dl parmesan
1 dl pankoströbröd
0,5 dl riven ost
0,5 dl färdiglagad kyckling i småbitar
2 st ägg
salt
svartpeppar

Börja med att blanda ihop 1 ägg, 1 msk panko, ris, parmesan och svartpeppar i en skål. Smaka av och tillsätt salt om det behövs (Vill du inte smaka på smeten, stek en liten klick och smaka av den istället).

Hacka kycklingen smått (detta är mycket mer kyckling än i receptet, jag gjorde extra många risbollar och omelett).

Blanda ihop kycklingen med den rivna osten, lite salt och peppar.

Nu ska du ha två skålar, en med risblandningen och en med kycklingblandningen. Knäck och vispa upp ett ägg i en skål, och i en annan skål häller du i panko. Nu ska vi börja rulla bullar.

Blött händerna och lägg en klick ris i handflatan. Forma den till en halvboll och gör en urgröpning i mitten.

Lägg ungefär en tesked kycklingblandning i mitten, och ta sen lite ris som du lägger som ett lock över kycklingen. Pressa ihop till en boll. Du måste trycka ihop den rätt hårt. Rulla dem inte, då spricker de.

Doppa bollen i ägget och rulla runt den.

Rulla bollen i ströbrödet. Tryck ihop bollen ordentligt en extra gång, och om den känns fuktig rulla den i pankon tills den inte är fuktig längre.

Lägg smör och olja i en stekpanna, du kan ta rätt ordentligt. Stek bollarna på medelhög värme tills de är gyllenbruna.


Servera medan de är ljumna.

/Petraa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar