onsdag 27 november 2013

Krämig kyckling och pennegratäng

Jag och Katja har länge varit sugna på penne-pasta. Så idag tog vi tag i saken och gjorde en gratäng.
Detta är en rätt som kan lyxa till den gråaste dagen och det passade utmärkt idag då regnet har legat som en tunn slöja hela dagen och det vägrar bli riktigt ljust ute. Sånt här väder är så tråkigt, då de små liven (hundarna) har kort ben, lång päls... detta innebär att de är ständigt lortiga och drar in alla löv som finns på gatan... Det är inte ofta vi längtar efter snö, men nu gör vi verkligen det.
Men tillbaka till dagens recept. Den  innehåller orealistiskt mycket ost, men vi har sallad till. Det borde väll uppväga?
Sen är den dessutom superkrämig, massor med sås!

Ingredienser för 6 portioner:
6 dl okokt penne-pasta
700 gram kycklingfiléer
15 cm purjolök
2 msk vetemjöl
420 g ricotta och tomatpastasås
4 dl matlagninsgrädde
2 dl cremé fraiche
1 buljongtärning
Garlic & pepper krydda
Pasta rossa krydda
Salt & Peppar
1,5 dl riven ost till såsen och 3 dl riven ost till garnering

Börja med att koka pastavatten och ställa ugnen på 225 grader.
Dela kycklingen i rätt stora bitar och stek dem med lite stekfett i en stekgryta.
Under tiden strimlar du purjolöken.
När kycklingen är genomstekt tar du upp den och lägger på en tallrik. Stek sen purjolöken tills den har blivit mjuk.
Blanda ner vetemjölet, blanda det väl med purjolöken.
Tillsätt sen matlagningsgrädde, lite åt gången samtidigt som du rör ut mjölet.
Häll i pastasåsen och cremé fraiche.
Lägg i kycklingen, buljontärningen och krydda, pasta rossa och garlic & pepper behöver du inte snåla med.
Rör ner osten.
Låt sen såsen koka upp.
Smaka av och krydda mer om det behövs.
När pastan har kokat klart (den kan fortfarande ha lite tugg) blandar du ihop den med såsen.
Strö över osten och ställ sen in stekgrytan mitt i ugnen ca 10-15 minuter eller tills osten har fått fin färg.
Låt gratängen vila 5-10 minuter innan du serverar.

/Petra & Katja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar