fredag 8 november 2013

Kalkon i stekgryta

Senast vi skulle laga kalkon hamnade vi lite efter i tidsschemat. Detta gjorde att vi inte hade möjlighet att ösa kalkonen. Men skam den som ger sig. Vi tryckte helt enkelt ner hela kalkonen i en stekgryta och lät den stå i ugnen under natten. Kalkonen blev jättesaftig! Så eftersom vi köpte två kalkoner gjorde vi nästa kalkon på samma sätt. Så himla skönt när maten klarar sig på egen hand.  Så idag bjuder vi på receptet på kalkonen och i helgen får ni recept på några tillbehör som passar bra till.

För att krydda kalkonen behöver du:
140 gram bacon
2 morötter
1 röd och gul lök
1 solovitlök
2 rosmarinkvistar
1 tsk honung
1 buljong tärning per 5 dl vätska
chicken & steak krydda
rökt paprikapulver
kyckling grillkrydda
4 msk smör
salt och peppar

Börja med att steka bacon i stekgrytan.

Dela under tiden löken och morötterna.

I med dem i grytan, och stek till löken börjar bli mjuk. När den har blivit det lägger du ner rosmarinkvisten, låt den svettas med 1-2 minuter innan du fortsätter.

Sen i med kryddorna och honungen. Du kan krydda på rejält. Den enda kryddan du ska vara lite försiktig med är saltet, eftersom baconet och buljongen tillför mycket sälta.

I med buljongtärningarna. Hur många buljongtärningar du ska ha  beror på hur stor gryta du har. Vi fick i en liter vätska med kalkonen i. Därav använder vi två buljongtärningar. Häll bara på lite vätska nu, så att buljongtärningarna löser sig.

Lägg i kalkonen i grytan och häll på vatten. Här ligger bröstet neråt. Vi prövade båda hållen och kom fram till att det blir godast med bröstet uppåt, så vänd på eran fågel :)

Smörj kalkonen med smör och krydda den på toppen. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av låret, ställ termometern på 68 grader. Sedan på med locket och in kalkonen i ugnen på 100 grader. När temperaturen har kommit upp i 68 grader, sätt ugnen på 200 grader och ta av locket på kalkonen och låt den vara inne i ugnen ytterligare 15 minuter eller tills termometern visar 70 grader. Ta ut kalkonen från ugnen och låt den vila minst 30 minuter i grytan eller på ett serveringsfat. Täck den antingen med locket eller aluminiumfolie.

Skär upp och servera! Häll föresten inte ut den god skyn, koka istället ner den tills en tredjedel återstår och blanda ut i sås eller grytor. Baconen är också jättegod att använda i soppor eller pastasåser, så det går också att spara.

/Petra & Katja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar