lördag 21 december 2013

Alternativ till julgröten, bakad havregrynsgröt

Ojojoj, nu börjar det verkligen dra ihop sig. Julen är snart här! Vi tar det ändå i godan ro här, det vi inte hinner med får helt enkelt vara.
Vill idag dela med mig av ett alternativ till risgrynsgröten, här får ni ett recept på en julig bakad havregrynsgröt. Släng ihop den kvällen den 23 December, sen värmer ni bara på formen lätt på julaftonsmorgonen. Perfekt för dem som av någon anledning inte äter risgrynsgröt.
Bakad havregrynsgröt är även perfekt till brunchen, så pröva. Om inte till julafton kanske under mellandagarna.

Då sätter vi igång, detta behöver ni till ca 4-5 personer:
2,5 dl havregryn
0,25 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 dl äppelmos
3,75 dl mjölk
0,5 tsk vaniljarom
1 äpple
0,5 dl russin
0,5 dl hackade hasselnötter

ugn 175 grader

Blanda först ihop de torra ingredienser i en skål. Blanda sen ner äppelmos, mjölk och vaniljarom.
Dela äpplet i båtar, dela dem sen i bitar. Blanda ner äpple, russin och hackade hasselnötter i smeten.
Smör en ugnsform och häll i gröten.
Ställ mitt i ugnen och grädda i 45 minuter. Ta sen ut formen och låt den svalna i rumstemperatur.
Ställ sen i kylen tills det är dags för servering.
Värm formen strax innan servering, toppa med florsocker, skivat äpple, hackade hasselnötter och lingon.


Servera som den är eller i en djuptallrik med mjölk.
/Petra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar