söndag 22 december 2013

Jultårta formad som en snögubbe

Idag kommer det ett recept på en kokos och limetårta formad som en snögubbe. Denna kommer vi bjuda familjen på vid jul. Det bästa med denna tårta är att den ser mer avancerad ut än vad den är. Visst det är lite petigt att montera den men den går ändå relativt lätt.






Vi börjar med receptet till bottnarna. Ha i åtanke att det blir rätt mycket smet, så använd din största vispskål.
Kokoskaka:
110 gram smör (rumstempererat)
5,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
7 dl mjöl
4,5 dl kokosflingor
5 st ägg
3 dl kokosmjölk

Ugn 175 grader


Började med att blanda ihop smör och socker.

Blanda i salt, bakpulver och vaniljsocker.

Häll ner kokosflingor och mjöl. Rör runt så att allt blandas. Sedan ner med ägg och kokosmjölk, blanda ihop allt till en jämn smet.

Lägg bakplåtspapper i en form, smörj det med lite smör och häll ner smeten i formen. Ställ mitt i ugnen i ca 60-70 minuter eller tills kakan inte längre känns klibbig med en provsticka. Låt kakan svalna.

Nu till monteringen av tårtan till det behöver du:
1,5 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
1,5 dl limecurd (går att köpa  i affären, men senare i veckan kommer vi även lägga ut ett recept på vårt egna)
vit marsipanlock
Glasyr, använd hälften av glasyr ingredienserna från detta receptet 
Svart, orange, grön och röd sugarpaste

När kakan har blivit sval ritar du en mal som ser ut såhär:

Dela kakan i trebottnar och skär bort det av kakan du inte behöver på sidorna.


Vispa grädden rätt hård tillsammans med vaniljsocker. Blanda sen ihop den med limecurden och bre ut den över de två understa lagrena.

Skär ut snögubben och täck den med glasyren.

Skär bort delen av snögubbens hatt och lägg det åt sidan. Täck sen snögubben med den vita marsipanen. Här dog kameran. Men resten av utsmyckningen gör du såhär:
Täck hatten med svart utkavlad sugarpaste. Gör ett brätte och klistra den mot hatten med hjälp av glasyren, fäst hatten på samma sätt mot snögubben.
Använd sen den svarta sugarpasten till att göra knappar, ögon och mun. Fäst med glasyr.
Gör en morotsnäsa av orange sugarpaste. Gör ådrorna medhjälp av en kniv. Gör ett litet hål i snögubben där du vill ha näsan. Klicka ner lite glasyr och fäst näsan.
Halsduken gör du genom att kavla ut två smala remsor av grön sugarpaste som du sen skär till. Fäst vardera remsa vid varsin sida av gubbens huvud, och tvina dem sen mitt på halsen.
Rulla ut röd sugarpaste som du skär ut och lägger över halsduken och fäster på baksidan. Det röda bandet runt hatten fäster du också med glasyr.

När kamerabatteriet har laddat upp sig så kan vi även vissa att tårtan blir såhär fin när den är klar. Smakar gott gör den dessutom.

/Katja & Petra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar