tisdag 17 december 2013

Spagetti med ost och laxsås

Idag byte vi köksmiljö. Vi brukar härja i köket hemma hos Petra, då hon har ett större kök men idag var vi hemma hos mig. Trots det lilla köket fungerar det bra och vi bjuder Er på en enkel och god ostsås som får en fin sälta från den gravade laxen. Detta är en pastarätt som man kanske borde göra på rester av den gravade laxen under mellandagarna. Men den är så god så varför vänta? 

Du behöver följande ingredienser;

15 cm purjolök
 1 morot
2 msk mjöl
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl mjöl
0,5 dl creme fraiche
1,5 dl riven ost
0,5 dl riven parmesanost
1 fiskbuljongtärning
lökpulver
Roasted garlic & pepper
2-3 drag muskotnöt
salt & peppar
100gram gravadlax
smör att steka i




Börja med att skiva purjolöken i slantar. Stek dem mjuka i lite smör.

Under tiden purjolöken steker till sig skala moroten och släng i väg blasten. Men lägg inte undan skalaren utan fortsätt att skala moroten så du får morotsserpentiner.

Nu när purjolöken har blivit mjuk tillsätt mjölet och rör ut.

Matlagningsgrädden tillsätter du direkt efter mjölet så att det inte bränns vid. I detta skeddet tillsätter du även creme fraichen, vattnet och buljongtärningen.

Tillsätt under omrörning båda ostarna och rör tills att har smält. Låt sen såsen sakta koka upp.

Muskot är gott men ta inte för mycket... Vi tog två drag och det räckte gott och väll :)

Nu är det laxens tur. Låt koka med några minuter och smaka av med kryddorna. I detta skedet avgör du om du behöver mera sälta eller inte. Blanda även i morotsserpentinera.

Nu är såsen klar och det är bara att blanda ihop väl med spagettin.

Spara gärna lite morotsserpentiner för garnering.

/Katja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar