söndag 29 december 2013

Nyårsefterrätt och citron/blodgrapes curd

Efter jul är det dags att kasta sig på nyår. Själva tycker vi att nyårsmaten ska vara enkel att laga så att vi hinner att umgås med släkt och vänner, utan att behöva stå och slava i köket. Dock måste maten självklart smaka gott med! Idag får ni ett förslag på en jätteenkel efterrätt plus att ni får ett recept på curd. Utöver att använda curd i denna efterrätt är den perfekt att ha på rostat bröd/kex eller som fyllning i bakverk. Blandar du curd och grädde, går den att ha som fyllning i tårtor.
Du behöver inte laga curd själv om du inte vill. Det finns färdig att köpa i affären, de brukar oftast stå på samma avdelning som marmelad och sylt.

Först tar vi tag i efterrätten.


Till två portioner behöver du:
2 dl vispgrädde
2 msk vaniljsocker
2 st digistivekex
4 msk curd med valfri smak
Blandade bär, hur mycket beror på hur stora serveringsskålar du använder

Börja med att krossa digistivekexen.
Vispa ihop grädde och vaniljsockret rätt hårt.
Lägg en liten klick curd i botten på två skålar eller glas, sen några kexsmulor, på med vispgrädde, lite curd och den sista grädden. Toppa med bär och några kexsmulor.


Recept på lime curd/blodgrapes curd
Till ca 5 dl behövs:
100 gram smör
6 st lime eller 2 st blodgrapes
6 ägg
1 dl socker

Börja med att smälta smöret i en kastrull. Under tiden pressar du ur juicen ur citrusfrukterna du har valt.

Blanda ihop äggen och sockret med juicen.

När smöret har smält häller du ner juiceblandningen i kastrullen genom en sil.

Värm sen curden på medelhög värme 5-10 minuter. När den har tjocknat (har ungefär konsistent som marsansås),  häller du upp den på väl rengjorda burkar. Låt dem svalna i rumstemperatur och förvara sen svalt. På första bilden ser nu hur fin vår blodgrapes curd blev.

/Katja & Petra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar