söndag 1 december 2013

Julköttbullar

Dessa köttbullar brukar vi mer eller mindre göra året runt. Men smakmässigt passar de utmärkt på julbordet. Så därför stod jag och Katja och gjorde en rejäl laddning till julbordet i helgen. Köttbullar är perfekt att göra klart nu och ta fram sen lagom till jul. Oxbottensalamin ger en jättegod smak till köttbullarna, den brukar du hitta i delikatessdisken. Har sett ibland att den säljs som svensk salami, fråga i så fall om det är oxbottensalami så ni får rätt korv.
När vi gör köttbullar brukar vi förgrädda dem i ugnen och sen stek så många som går åt till middagen i stekpannan strax innan servering. Då får de lite extra färg. Självklart går det bra att bara göra på det ena eller andra sättet med.






Detta behöver du till ca 140 st oxbottenköttbullar:
1,5 kg blandfärs
200 gram oxbottensalami
3 dl ströbröd
4 dl matlagningsgrädde
1 bananscharlottenlök
1 gul lök
1 dl riven ost
3 st ägg
400 gram färskost med vitlökssmak
Salt och peppar

Ugn 225 grader

Blanda ströbröd och matlagningsgrädde. Låt det stå och svälla ungefär 10 min.

Hacka under tiden löken, antingen i maskin eller förhand.

Grovhacka sen salamin.

Blanda ihop alla ingredienserna med varandra till en väl blandad smet. Vi brukar blanda med händerna.
Gör sen en provköttbulle, ta lite smet och stek. Smaka av och salta och peppra mer om det behövs.

Smöra sen ett bakplåtspapper lätt med smör och börja sen rulla köttbullar. Ställ in plåten mitt i ugnen ca 10 minuter, eller tills köttbullarna tills de är genomstekta.

Dags för köttbullemiddag! 

/Petra & Katja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar