torsdag 26 december 2013

Schackrutor

Nu börjar vi allt bli trötta på julmaten här. Så idag åkte de sista frysbara resterna in i frysen. Perfekta att ta fram sen när det är ont om tid och vi snabbt behöver få något på bordet. Eftersom det mest har blivit julmat de senaste dagarna har vi inga middagsrecept att bjuda på idag. Istället kommer det ett recept på schackrutor. Dessa har vi valt att smaksätta med pepparmint och vanilj, vill ni byta till en annan smak så går det lätt genom att byta arom. För att det skulle bli lite extra festligt färgade vi dem rosa.


För att göra dessa fina kakor behöver du:
200 gram rumstempererat smör
2 dl florsocker
2 äggulor
0,5 msk vaniljarom
1 tsk pepparmintarom
5,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2-3 tsk röd karamellfärg

Ugn: 175 grader


Börja med att blanda ihop smör och florsocker..

.. Tills det ser ut såhär.

I med äggulorna, pepparmint- och vaniljarom. Blanda till en jämn smet.

Slutligen i med mjölet. Blanda tills det blir en fin deg som håller ihop. Ta upp hälften av degen och lägg i en plastpåse.

Till den andra deghalvan tillsätter du karamellfärg och blandar in den väl. Tillsätt mer karamellfärg om du vill ha starkare färg, eventuellt kan du behöva tillsätta någon matsked vetemjöl med om degen blir för blöt.

Såhär rosa blev vår deg. Lägg den rosa degen i en påse, lägg sen in de båda degarna i kylskåpet och kyl dem i minst en timma.

När du ska baka ut kakorna delar du vardera deg på hälften så du får fyra degbitar. Rulla sen ut vardera del till en korv som du trycker till så den blir fyrkantig. Tryck ihop de fyra fyrkantiga korvarna så att de bildar ett rutmönster. Lägg in hela korven i kylskåpet i ytterligare 30 minuter.
Skär sen kakorna med en vass kniv i skivor, lägg på en plåt med bakplåtspapper och ställ in mitt i ugnen ca 10-15 minuter eller tills de börjar få en lätt färg.


Servera lämpligen med ett stort glas mjölk.

/Petra & Katja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar